Судските службеници ќе добијат додатоци на платата, со одобрени 10% за месец октомври

По 7 месеци пауза судската служба повторно ќе добие додатоци на плата. Одобрени им се 10 отсто од максимални можни 25 за месец октомври. Ова е одлучено на денешната седница на Судско-буџетски совет.

Одлука за обезбедување средства за исплата на додатоци на плата за месец октомври 2023 година во висина од 10% за судските службеници и вработените во судски совет на рсм; -одлука за необезбедување средства за исплата на додатоци на плата за месец октомври 2023 година за членовите на судски совет на рсм и судиите.

Од синдикатот на УПОЗ со порака 10 посто додатоци не е решение, туку зголемување на платите за 78 отсто. Од Независниот синдикат за судска администрација ја поздравуваат одлуката на Судско-буџетскиот совет, но и за нив главен услов е зголемување на платата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*