Ковачевски и Гир се согласни дека напредок кон ЕУ зависи од реформи и уставни измени

Премиерот Ковачевски и евроамбасадорот Гир на иста линија дека напредокот на земјава за членство во Европската унија зависи исклучиво од нас самите.

Тоа е единствено можно само со спроведување на квалитетни реформи и изгласување на уставните измени. Шефот на Владата очекува процесот да биде завршен онака како што е наведено во преговарачката рамка, односно да се внесат Бугарите во највисокиот правен акт.

Евроамбасадорот Гир посочи дека земјава ја има поддршката за интеграција, но дека домашната работа мора да се заврши.

Премиерот останува на ставот дека ќе има редовни избори, а датумот ќе треба да се одреди во разговорите во работната група, без при тоа да се совпадне вториот круг на претседателските со парламентарните избори.

Од ВМРО-ДПМНЕ ќе учествуват во работната група, и за нив 8-ми мај е прифатлив термин за вториот круг претседателски и за парламентарни избори.

Спикерот Џафери сè уште без конкретен одговор кога ќе ја свика работната група.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*