Дополнителни средства за лекот ‘Трикафта’ за пациенти со цистична фиброза во Северна Македонија

Денеска министерот за здравство, д-р Фатмир Меџити, оствари средба со претставници од Здружението за цистична фиброза.

На состанокот министерот со претставниците на Здружението говореа за повеќе актуелни теми поврзани со пациентите со цистична фиброза и напорите за надминување на истите.

Минатата недела, Фондот за здравствено осигурување на Република Северна Македонија обезбеди дополнителни средства за лекот „Трикафта“ за дополнителен број на пациенти со цистична фиброза. Со овој дополнителен буџет значајно ќе се зголеми бројот на пациенти за кои стручна Комисија ќе одлучи дека треба да примаат терапија.

За пациентите кои ќе бидат ставени на терапија со лекот „Трикафта“, одлучува стручна комисијата формирана од министерот за здравство, а одлуките се носат согласно изготвен протокол.

Соговорниците на средбата разговараа и за реконструкција и доопремување на Центарот за цистична фиброза при ЈЗУ Институт за белодробни заболувања кај децата, Козле, Скопје за што Министерството за здравство доби финансиска помош од НР Кина.

Министерот Меџити на средбата истакна дека Центарот ќе биде современ објект изграден по европски стандарди, каде ќе се нудат современи здравствени услуги за пациентите со оваа заболување, како и одлични услови за работа на здравствениот персонал со пациентите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*