СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ се согласни за работна група за изборни датуми

Нема да има лидерска средба Ковачевски-Мицкоски на која ќе се договараат датумите за претстојните претседателски и парламентарни избори. Тоа ќе го прави работна меѓупартиска група во парламентот.

Предлогот стигна од премиерот и лидер на СДСМ Ковачевски. Тој и понатаму смета дека парламентарните избори треба да бидат во редовниот термин, но дека за датумите треба да се разговара.

Од кабиентот на Мицкоски, кој ја предложи и инсистираше на лидерска средба, за Сител потврдија дека ваквиот предлог на премиерот е прифатлив во име на тоа да не се влезе во уставна криза.

„Не планираме да се заглавиме во борба на суети и тесногради и суетни комбинаторики, важно е да се донесат клучни одлуки во кои државата нема да заглави покрај акутната економска во нова уставна криза. Така да, од тој аспект прифатливо е да се разговара на ниво собраниска работна група“, одговараат од ВМРО-ДПМНЕ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*