Нова офанзива на владата: Опозицијата треба да ги прифати уставните измени

Владејачкото мнозинство во нова офанзива и јавни повици опозицијата да ги прифати уставните измени откако и по еден месец од седницата за нив не успева да го обезбедни потребното 2/3 мнозинство.

Министерот Спасовски во интервју тврди дека премиерот Ковачевкси разговара со пратеници на ВМРО-ДПМНЕ, но и со некои од власта, за да се предомислат околу промените на Уставот во име на евроинтеграциите.

Спасовски тврди дека непристојни понуди нема и не смее да има. „Не, непристојните понуди се криминал. И тие непристојни понуди треба да бидат процесуирани. Јас зборувам за политички дијалог, не за непристојни понуди. Непристојни понуди од кој било аспект, па и во политиката е криминал. Мислам дека не треба да ги промовираме непристојните понуди, туку треба да промовираме демократско и високосвесно размислување“, вели Спасовски.

И од коалициската ЛДП сметаат дека дека уставните измени не се само за внесување на малцинствата во највисокиот законодавен акт, туку се услов за европската перспектива за државата.

Претседателката Зајкова вели дека и покрај необезбеденото мнозинство во парламентот, предвремени избор не треба да има. Иако не е оптимист дека ќе има предомислување кај опозицијата и шефот на државата Пендаровски смета дека уставните измени ни се неопходни. Вели дека ако до ноември не бидат донесени државата нема да се дестабилизира, но демократски ќе се уназади.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*