Контроверзни прашања во програмата за ‘Образование за животни вештини’

Што сметате дека ја предизвика вашата хетеросексуалност? И дали е можно тоа да е само фаза којашто ќе ја надминете? А ако хетеросексуалноста е нормална, тогаш зошто толку многу хетеросексуалци се лица со ментални нарушувања?

Ова се само дел од прашањата на кои средношколците треба да одговорат во работните листови како дел од наставната програма за „Образование за животни вештини“. Во ваквиот прашаник кој е одобрен од Бирото за оразование и развој во 2011 година, дури се тврди дека најголемиот број лица што злоставуваат деца се хетеросексуалци, врските и браковите помеѓу маж и жена се окарактеризирани како нестабилни и често подложни на прељуби и разводи… а за хетереосекусалците се тврди и дека се промискуитетни?

Од Бирото за образование тврдат дека се работи за прирачник за наставници, како дел од наставата програма која не е задолжителна и дека истиот бил изработен пред една деценија. Оттаму апелираат до граѓаните и родителите да ги земат со голема доза на претпазливост и да ги проверуваат сите информации што се споделуваат во врска со образованието на младите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*