АВСТРИЈА ЈА ПРЕТСТАВИ ГРУПАТА „ПРИЈАТЕЛИ НА ЗАПАДЕН БАЛКАН“ И САКА
БРЗ ПРИСТАП ВО ЕУ

Австрискиот министер за надворешни работи Александар Шаленберг ќе ги претстави
„Пријателите на Западен Балкан“, група од седум земји-членки на ЕУ кои сакаат да го
забрзаат пристапот во ЕУ за земјите од Западен Балкан за време на Форумот Европа Вахау
во петок во Долна Австрија, објави неговото министерство во средата. Австрија, Грција,
Италија, Хрватска, Словачка, Словенија и Чешка ќе бидат познати како „Пријатели на
Западен Балкан“ и се решени да преземат решителна акција, соопшти австриското Министерство за надворешни работи. Европската унија мора „конечно решително да
продолжи со процесот на проширување за Југоисточна Европа“, се вели во соопштението
на Министерството во средата, пренесе АПА. „Со целосен фокус на Украина, ЕУ не смее
да ги изгуби од вид државите од Југоисточна Европа“, се додава во соопштението. Во
групата ги нема трите земји што граничат со две држави од Западен Балкан – Унгарија,
Бугарија и Романија. Шаленберг на форумот покани тројца колеги од Централна Европа:
Мирослав Влаховски (Словачка), Јан Липавски (Чешка) и Гордан Грлиќ Радман
(Хрватска). Ќе присуствува и специјалниот пратеник на САД за Западен Балкан, Габриел
Ескобар, заедно со клучните членови на босанското граѓанско општество и дијаспората во
Австрија. Министрите за надворешни работи од групата „Пријатели на Западен Балкан“
имаат за цел да ја поддржат „Декларацијата од Гетвајг“, која ја нагласува потребата за
посилна интеграција на Западен Балкан во ЕУ и потребата од „постепена и забрзана
интеграција“ пред целосното пристапување во ЕУ, додаде Министерството. Притисокот на
Австрија за новата група доаѓа кога водачите на ЕУ и Западен Балкан размислуваа за
ветувањата за брзо пристапување дадени на самитот ЕУ-Западен Балкан во Солун во 2003
година, бидејќи во средата беше 20-годишнината од самитот. Сепак, австриските Зелени
(коалициски партнер во владата) веќе ја критикуваа поканата на канцеларот Карл Нехамер
за италијанската премиерка Џорџа Мелони на Европа-форумот Вахау. Додека портпаролот
на Европските Зелени, Мишел Рајмон, посочи дека тоа е „опасен сигнал за ескалација“,
Моника Вана, шеф на делегацијата на Зелените во Европскиот парламент, го нарече
„срамно и загрижувачко колку конзервативците сега се доближуваат кон екстремната
десница“. Конзервативниот европратеник, Лукас Мандл, ги нарече критиките на Зелените
како „целосно бесмислени“. „Џорџа Мелони заврши добра работа како шеф на владата
досега: проевропска и конструктивна. Ниту една од придавките што ги користат Зелените
за да ја опишат Мелони не е оправдана со политиката на Мелони како шеф на владата“,
рече тој. Нехамер се состана со Мелони во Рим во мај за да разговара за соработката за
нерегуларната миграција, при што двајцата лидери споделуваа слични ставови за
потребата од нов пристап.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*