Премиерот Заев: Отворените врати и можности во ЦЕРН е од исклучително значење за научниците од нашата земја

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија Зоран Заев денеска прими делегација на Европската организација за нуклеарни истражувања, популарно позната по кратенката ЦЕРН.

 

Делегацијата, предводена од Проф. д-р Кристоф Шафер и д-р Тадеуш Куртика, високи советник во Одделението за меѓународни односи на ЦЕРН, во придружба на министерката за наука на Црна Гора Сања Дамјановиќ, која воедно е и член на Надзорниот Одбор на Меѓународниот институт за одржливи технологии на Југоисточна Европа (SEEIIST), кој како регионална организација во која членува и нашата земја, учествува во заеднички проекти иницирани од Европската организација за нуклеарни истражувања (ЦЕРН), е во посета на Северна Македонија за да се направат последните подготовки за обнова и потпишување на Договорот за меѓународна соработка меѓу Европската организација за нуклеарни истражувања (ЦЕРН) и Владата на Република Северна Македонија.

 

На Претседателот на Владата на РСМ Зоран Заев денеска му беше упатена покана да го посети ЦЕРН и во Женева, Швајцарија, каде што ќе се одржи церемонијата на потпишувањето на обновениот договор, кој за нашата земја го обезбедува континуитетот на учеството на наши научници и студенти во многубројните проекти од врвно значење за науката и технологијата.

 

Премиерот Заев со задоволство ја прифати поканата, и додаде дека оваа соработка на нашата земја со Европската организација за нуклеарни истражувања (ЦЕРН) е од огромно значење за научната и академската јавност во Северна Македонија, и од огромно искуство за 22 студенти од нашата земја кои досега биле корисници на програмите на ЦЕРН.

 

Министерката за наука на Црна Гора, и член на Надзорниот Одбор на Меѓународниот институт за одржливи технологии на Југоисточна Европа (SEEIIST) Сања Дамјановиќ, на средбата изрази благодарност на подготвеноста на Владата и на Претседателот на Владата на РСМ Заев, да ја поддржат иницијативата научни работници од нашата земја да земат учество во проектот Хадронска терапија на ракот и биомедицински истражувања со протони и тешки јони (Hadron Cancer Therapy and Biomedical Research with Protons and Heavy Ions), како проект на земјите членки на Институтот (SEEIIST) во кој членува и Република Северна Македонија.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*