Средба на премиерот Заев со Финскиот амбасадор Иконен

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Зоран Заев, денеска се сретна со Перти Иконен, амбасадорот на Република Финска, кој го завршува својот мандат во земјава.

На средбата е потврдена поддршката од Република Финска за политиките на проширување на Европската унија, како и поддршката, Република Северна Македонија, ова лето, да добие датум за преговори со ЕУ. Констатирано е дека Договорот од Преспа е вредно постигнување, како за нашата држава, така и за регионот и за Европа, затоа што е пример како низ искрени политики на дијалог, се можни решенија на билатерални прашања. Оценето е дека ефикасните политики на премиерот Заев и на Владата се доказ дека се можни позитивните промени за кус временски период, како и е изразено охрабрување, Република Северна Македонија да продолжи по овој пат за добрата иднина на граѓаните и на државата.

„Нашата цел е ова лето да добиеме датум за почеток на преговорите со ЕУ. Светиме на Балканот, немаме повеќе отворени билатерални прашања со соседите, во финална фаза на усогласување со опозицијата е Законот за јавно обвинителство, очекуваме со одговорност од сите страни да биде донесен во текот на мај и овој закон од правосудните реформи. Покажавме капацитет за спроведување на реформите, за дијалог и за единство, ова се европски вредности и очекуваме ова да биде вреднувано на Самитот на ЕУ во јуни“, рече премиерот Заев.

На средбата беше посебно нагласена важноста од владеењето на правото и имплементацијата на правосудните реформи.

Се разговараше и за можноста за експертска помош од Финска, во делот на даночните политики, како и за примена на искуства од Финска во области важни за граѓаните, младите и економијата, како што е образованието.

Премиерот Заев се заблагодари на амбасадорот Иконен за неговите лични заложби во демократските процеси во Република Северна Македонија, како и за големата поддршка што ја има нашата земја од Република Финска во интеграциските процеси.

На средбата е заеднички констатирано дека Република Северна Македонија и Република Финска се пријателски земји и дека постојат големи можности за развој на соработката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*