Семинар за билатерални прашања во рамките на Берлинскиот процес за Западен Балкан

Во организација на Министерството за надворешни работи на Република Северна Македонија, денес се одржува вториот последователен Семинар за билатерални прашања во рамки на Берлинскиот процес, по минатогодишниот семинар во Виена.

Семинарот за билатерални прашања го отвори министерот за надворешни работи, Никола Димитров, кој во своето вовоедно обраќање, меѓу другото, истакна:

 

„Сите ние во нашиот Регион, ги споделуваме бенефитите од решавањето на отворените прашања, но заеднички ги трпиме и последиците од нивното нерешавање или ескалација. Притоа аголот на перцепција најчесто е двостран: како ние од Регионот гледаме на самите себе и како Брисел гледа на нас. Нашата перспектива треба да биде водена од фактот дека добрите вести за еден, се добри вести за сите и помагаат за подобрување на имиџот на Регионот во целина. Гледиштето на Брисел мора да поаѓа од потребата од одржување на реалистична и дофатлива ЕУ перспектива за Регионот, како исклучително важен поттик во решавањето на билатералните прашања.“

 

„Договорите со Бугарија и Грција претставуваа токму тоа. Со голема посветеност и визија за иднината успеавме да дојдеме до едно историско помирување и да создадеме „домашни“ добри вести. Европски успех што потекнува од нашиот Регион – мала Европа на Западниот Балкан.“

 

Семинарите на високо ниво се предвидени во Декларациите за добрососедски односи усвоени на Самитите на Берлинскиот процес во Виена и Лондон, а учествуваат претставници од земјите од Западен Балкан и од ЕУ членки вклучени во Берлинскиот процес, Службата за надворешни работи на Европската Унија, Европската комисија и претставници на невладини организации.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*