Средба на МНР Никола Димитров со Роберт Сингер, извршен потпретседател на Светскиот Еврејски Конгрес

Министерот за надворешни работи Никола Димитров, денес оствари средба со извршниот потпретседател на Светскиот Еврејски Конгрес, Роберт Сингер.

 

МНР Димитров го информира потпретседателот Сингер за конкретните активности и мерки кои државата ги презема на планот на сеќавањето и образованието за Холокаустот, притоа изразувајќи задоволство од одличната соработка со Еврејската заедница во Република Северна Македонија, која има значајна улога во општествениот и културниот живот на нашата земја.

 

Извршниот потпретседател Сингер се заблагодари за поддршката на Владата на Северна Македонија на активностите на еврејската заедница во земјата и оддаде признание за придонесот на државата во негување на споменот на македонските Евреи, кои во 1943 година беа депортирани во логорот на смртта Треблинка. Во тој правец, ја истакна важноста на процесот на едукација на новите генерации како најдобар механизам за справување со заканите од негирање и искривоколчување на Холокаустот, анти-семитизмот и говорот на омраза. Тој ја нагласи подготвеноста на Светскиот Еврејски Конгрес, како меѓународна организација која ги претставува еврејските заедници и организации во над 100 земји низ светот, во претстојниот период активно да продолжи да соработува со Северна Македонија преку разни кампањи и програми.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*