Влада на РМ: Медиумските организации се на вистинскиот пат со принципот на саморегулација да постигнат стандардизација на професијата во делот на интернет медиумите

Министерот задолжен за комуникации, отчетност и транспарентност, Роберт Поповски, Советникот за односи со јавност на премиерот, Марјан Забрчанец и Портпаролот на Владата на Република Македонија, Миле Бошњаковски одржаа работен состанок со Претседателот на ЗНМ, Насер Селмани, Претседателот на Управниот одбор на Советот за етика на медиумите, Катерина Синадиновска и Претседателот на Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници, Тамара Чаусидис, како претставници на трите медиумски организации кои ја водат иницијативата за создавање на минимум критериуми во насока на заштита и промоција на професијата во интернет медиумите.

 

Претставниците на ЗНМ, ССНМ и СЕММ ги информираа  претставниците на владата со основната идеја и потребата да се почитуваат основните принципи на новинарската професија во интернет сферата.

 

Министерот Поповски на состанокот ја поздрави иницијативата, потенцирајќи дека организациите се на вистинскиот пат преку саморегулација да ги посочат и утврдат недореченостите кои постојат во сферата на интернет медиумите со цел да се постигнат етичките стандарди.

 

На работниот состанок медиумските организации исто така ги најавија следните активности поврзани со иницијативата, односно дополнително усогласување на критериуми и временски рок со цел сите засегнати страни кои работат на интернет просторот во Македонија, да имаат период за прилагодување.

 

Владата на Република Македонија, јасно укажува дека секогаш ќе биде партнер на медиумските организации во нивните активности кои се од исклучителна важност, како за медиумите и медиумските работници, така и за јавниот интерес на граѓаните на земјава.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*