Активистите ја оспоруваат уставноста на измените на Изборниот законик направени во март

Иницијативата за оцена на уставноста и законитоста на одредбите 17 и 18 од Изборниот законик кои се однесуваат на условите за поднесување независни листи за советници, градоначалници и пратеници денеска беше поднесена до Уставниот суд од екоактивисти од шест граѓански организации и движења.

Активистите сметаат дека со одредбите 17 и 18 се прекршени четири членови од Уставот, како и дека по нивното донесување значително е влошена состојбата на независните листи и независните иницијативи бидејќи многу е подигнат прагот за собрани потписи како услов за поднесување листа.

Според активистите, измените на овие два члена се направени во полза на политичките партии, а на штета на граѓанските здруженија и иницијативи и на нивното право да учествуваат на изборите, со што се нарушува демократскиот процес и демократичноста на државата.

Лилјана Поповска од „Зелен институт“ по поднесувањето на Иницијативата во Уставниот суд рече дека се надеваат дека Уставниот суд ќе поведе постапка за укинување и поништување на членовите 17 и 18 од Изборниот законик.

Уставната иницијатива е поднесена од екоактивисти од повеќе граѓански организации и иницијативи: Зелен институт, Стига е, Независните од Карпош, Зелените од Гази Баба, Зелен хуман град и Шанса за Центар, а застапувани од адвокатската канцеларија на Соња Петрушева.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*