Собранието се подготвува за вторник конститутивна седница на новото Собрание

Собранието ги прави последните подготовки за конститутивната седница на новото собрание што треба да се одржи денеска.

Се очекува 118 од 120 пратеници да ги заземат пратеничките места, бидејќи во Државната изборна комисија (ДИК) се уште траат процедурите за потврдување на два мандати по прегласувањето минатата среда.

Во согласност со Деловникот на Собранието, конститутивната седница мора да се одржи најдоцна 20 дена по парламентарните избори, а не може да трае подолго од 3 дена.

Во меѓувреме, лидерот на Алтернативата Африм Гаши потврди дека официјално поднел оставка од функцијата лидер на партијата за да може да биде избран за претседател на Собранието, бидејќи Деловникот вели дека ПС не може да функционира како лидер на политичка партија или да заземе раководна позиција во политичка партија.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*