ДИК го отфрли приговорот на ДУИ за прегласување на избирачкото место 2101 во Желино

Државната изборна комисија (ДИК) во понеделник одржа седница на која го отфрли приговорот на Европскиот фронт предводен од ДУИ за прегласувањето за парламентарните избори во 2024 година што се одржа на избирачкото место 2101 во општина Желино.

ДИК го отфрли приговорот како неоснован, а сега ДУИ по оваа одлука може да поднесе уште една претставка до Управниот суд на Северна Македонија, кој по него треба да донесе одлука за 48 часа.

По прегласувањето во Желино, ДУИ, која претходно освои 19 мандати во новото собрание, загуби еден мандат од ВЛЕН, кој претходно имаше 13.

По прегласувањето, распределбата на мандатите е следна: ВМРО-ДПМНЕ има 58. СДСМ и ДУИ имаат по 18, ВЛЕН 14, а Левица и ЗНАМ по 6.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*