ВМРО-ДПМНЕ открива неофицијална распределба на министерските позиции

Од ВМРО-ДПМНЕ во понеделникот известија дека нивните преговори со ВЛЕН за формирање на новата влада се во завршна фаза, а министерските места веќе се распределени меѓу партиите.

Според извори од ВМРО-ДПМНЕ, партијата ќе ги преземе министерствата за внатрешни работи, за надворешни работи, за финансии, за одбрана, за транспорт и врски, за образование, за култура, за земјоделство, за локална самоуправа, за политички систем и новоформираното Министерство за енергетика.

ВЛЕН ќе ја преземе функцијата претседател на Парламентот и министерствата за животна средина и просторно планирање, за економија, за здравство и новоформираното Министерство за социјална политика, демографија и млади.

ВЛЕН ќе преземе и две вицепремиерски позиции, онаа за европски прашања и онаа за политики за добро владеење.

ВМРО-ДПМНЕ е во преговори и со ЗНАМ, кои доколку влезат во владејачкото мнозинство ќе ги преземат министерствата за правда и новоформираното Министерство за администрација.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*