Здружението на новинари ја осудува наредбата на директорот на Клиниката за токсикологија Илази

Здружението на новинари реагира на документот според кој организационата директорка на Клиниката за токсикологија, Бесија Илази, им забранува на вработените да даваат изјави за медиуми.

Според текстот, таа го сторила тоа за да го заштити угледот на здравствената установа. На крајот се вели дека непочитувањето на наредбата ќе резултира со казна.

Наредбата, посочија во вторникот од Здружението, претставува големо нарушување на слободата на говорот и професионалното новинарство, во спротивност со Уставот.

Осудувајќи ја наредбата, Здружението истакна дека ќе контактира со Министерството за здравство и ќе побара одговорност од Илази.

„Дополнително, ќе инсистираме итно да се повлече наредбата и да се воспостави транспарентност во работата на Клиниката за да се обезбеди слободата на говорот и правото на новинарите да информираат за прашања од јавен интерес“, се посочува.

Истиот ден, Илази покани новинарка во нејзината канцеларија и ги критикуваше доктор Нико Беќаровски и разрешениот медицински директор Данил Петровски, велејќи дека овој ја вработил неговата снаа пред почетокот на нејзиниот мандат како организациски директор.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*