Мицкоски: Консолидирани 61 пратеници

Лидерот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски во четвртокот на прашањето дали има доволно пратеници за формирање влада, рече дека се консолидирани 61 пратеник.

Тој, исто така, додаде дека разговорите со потенцијалните коалициски партнери, како што е ВЛЕН, продолжуваат.

Можам да кажам дека ВМРО-ДПМНЕ и нејзината коалиција, Твоја Македонија, ги завршуваат разговорите со неколку пратеници кои не се дел од твојата Македонија. Досега успешно консолидиравме 61 пратеник. Не можам да навлегувам во детали, но многу брзо ќе дознаете детали, со оглед на тоа што ситуацијата е чувствителна“, истакна лидерот на ВМРО-ДПМНЕ.

Мицкоски е оптимист дека во Собранието ќе се консолидира двотретинско мнозинство заедно со коалициските партнери.

Претходно истиот ден, работните групи на ВМРО-ДПМНЕ и ВЛЕН одржаа состанок. Пред почетокот, Азир Алиу од крилото на Алијансата за Албанците на чело со Арбен Таравари изјави дека ќе има дискусија за методологијата и динамиката на работа на групите.

Најверојатно, почнувајќи од следниот состанок, ќе започнат поконкретни разговори, вклучително и кадровски одлуки“, рече тој.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*