Кабинетот на Силјановска Давкова одговори на реакциите за проблемот со употребата на името на земјата

Кабинетот на новата претседателка Гордана Силјановска Давкова одговори на реакциите за нејзината неупотреба на уставното име за време на свечената заклетва во неделата.

Како што беше истакнато во понеделникот, новата претседателка ќе се придржува до официјалната употреба на уставното име, но има право на јавни настапи да го користи името „Македонија“ како чин на лично право на самоопределување и самоидентификација, почитувајќи ги основните човекови права и слободи и според европските вредности и принципи.

Кабинетот соопшти дека свечената заклетва е потпишана со користење на уставното име. Во изминатите пет години, беше истакнато, институциите во земјата речиси целосно ги исполнија обврските од Договорот од Преспа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*