Северна Македонија имаше тешка година, според извештај на Фридом Хаус Нации во транзит 2024

Александра Карпи, една од авторките на извештајот на Фридом Хаус Нации во транзит 2024, во четвртокот за Гласот на Америка на македонски изјави дека Северна Македонија имала тешка година.

„Имаше два опаѓања во Северна Македонија, што значи дека по Србија, таа имаше најсилен пад во регионот. Годината навистина беше одбележана со, би рекол, политичка поларизација и меѓусебна пресметка во владејачката коалиција, а потоа и со опозицијата.

Така, ВМРО, главната опозициска партија, продолжи да игра, веројатно, опструктивна улога. Имаше многу, да речеме, тркалање и справување на крајот на годината, особено поради претстојните избори оваа година и резултатот беа промени во Кривичниот законик, во последен момент и многу нетранспарентно, што всушност направи казните за осудените за злосторнички потфат, но и за злоупотреба на власта да бидат помали“, нагласи таа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*