Коцевски и Гир разговараа за тековните состојби и приоритетите на Јавното обвинителство

Јавниот обвинител на Република Северна Македонија, Љупчо Коцевски, на денешната средба со амбасадорот на ЕУ, Дејвид Гир, и претставници на Делегацијата на ЕУ во земјата, се заблагодари за поддршката што Европската Унија ја дава за Јавното обвинителство и за правосудството во нашата земја.

Тој ги презентира тековните состојби во Јавното обвинителство и приоритетите од програмата за неговиот шестгодишен мандат. Исто така, Коцевски и Гир разговараа за забелешките од последниот извештај на Европската комисија и активностите што веќе ги презема Јавното обвинителство за реализација на дадените препораки. Притоа Коцевски го запозна Гир со напредокот во функционирањето на истражните центри, особено во Основното јавно обвинителство Скопје, јакнењето на капацитетите на Обвинителството за водење финансиски истраги, воспоставената континуирана соработка со Државниот завод за ревизија, како и соработката со Европравда и со Европското јавно обвинителство.

“Предизвик останува дигитализацијата и новиот систем за управување со предметите за кој веќе се испитуваат можностите преку проектот ‘ЕУ – Владеење на правото’. Би сакал да побарам и од вас поддршка во однос на нашите заложби да добиеме функционален систем, кој ќе ги задоволува потребите на ефикасната кривична постапка, но и ќе ја гарантира независноста и самостојноста на јавните обвинители и доверливоста на постапката”, рече Коцевски.

Евроамбасадорот Гир го истакна како позитивен чекор и пракса, која треба да се следи, фактот што Коцевски пред пратениците презентира сопствена програма за активностите што има намера да ги анализира за време на мандатот како државен јавен обвинител.

Коцевски и Гир на средбата дискутираа и за ефектите од последните измени на Кривичниот законик, кои предизвикаа застарување на повеќе предмети.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*