Тосковски повикува пратениците: Продолжете ја важноста на пасошите со претходното име до крај на 2024

Во интервју за ТВ Канал 5 во четвртокот, привремениот министер за внатрешни работи Панче Тосковски уште еднаш ги повика пратениците на ДУИ и на СДСМ да ја продолжат важноста на пасошите со претходното уставно име до 31 декември 2024 година.

„Нека го сменат законот за да опфатат само 10 -месечен период, не повеќе. Нема да го прекршиме меѓународното право. Сега тоа го кршиме само ние, Македонија и, секако, Грција“, посочи тој.

Како што додаде, има околу 105.000 граѓани кои се фотографирани, но се без патна исправа. Доколку динамиката оди според планот ќе ги добијат за месец и половина, додаде Тосковски. Тој, исто така, разговараше за загриженоста, како што рече, на меѓународните партнери во врска со ова прашање, истакната за време на состанокот на Комитетот за патни документи на Европската комисија на 13 февруари.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*