Претседателот предупредува: ЕУ го критикува Законот за игрите на среќа поради непочитување на процедурата

Никогаш, за ниту еден закон, Европската унија писмено не реагирала да не се злоупотребува европското знаменце пред воопшто тој закон да биде донесен, како што ЕУ постапи сега, во овој случај, во однос на Законот за изменување и дополнување на Законот за игрите на среќа и за забавните игри, вели претседателот Стево Пендаровски.

Во соопштението испратено од неговиот Кабинет, посочува дека дописот во кој јасно се назначува дека не е почитувана процедурата, односно писмото од Европската Унија пред да биде испратено до Претседателот, е исто така испратено и до Владата и до Собранието.

Вицепремиерот Артан Груби како и сите членови на Владата би требало да се запознаени со овој допис, истакнува Пендаровски. Во однос на измените на Кривичниот законик, Пендатовски вели дека имаше јасна европска Директива за конфискација на имот стекнат со криминал.

Имено, во тој дел, измените на Законикот се усогласени со европската Директива за замрзнување и конфискација на предмети и имотна корист, која освен казната затвор, фокусот го става на одземањето на имотната корист од сторителите на овие кривични дела, истакнува претседателот на државата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*