ДКСК со одлуки на повеќе предмети

На последниот работен состанок на актуелниот состав на Државната комисија за спречување на корупцијата (ДКСК), одржан во вторник, беше отворен предмет против внукот на лидерот на ДУИ, Али Ахмети, Дрин Ахмети, кој има за цел дополнително да се испита како двете негови фирми добиле пет милиони денари од Фондот за иновации пред 18 месеци.

ДКСК одлучи и да поднесе предмет до Јавното обвинителство, како и до Управата за финансиска полиција, против екс градоначалникот на Аеродром, Ивица Коневски, за користење на градоначалничката функција и промена на деталниот урбанистички план кај Три Бисери со цел деветкатница да се воведе во планот на локација каде што биле предвидени зелени површини.

ДКСК се сомнева дека Коневски тоа го направил во замена за добивање деловен простор на површина од 312 метри квадратни.

ДКСК, исто така, соопшти дека двапати го казнила Талат Џафери со вкупно 300 евра (150 евра двапати), бидејќи тој, за време на неговиот претседател на Собранието, според ДКСК, не смеел да биде и член на Претседателството на Генералниот совет на ДУИ.

ДКСК неколкупати ја известуваше партијата дека има прекршување на законската регулатива за судир на интереси, но единствениот одговор на ДУИ беше дека Џафери се откажал од работата на телото. Поради изборот за привремен премиер, според ДКСК, Џафери повеќе не го крши законот. Доколку продолжи да ја извршува функцијата претседател, ДКСК ќе побараше да биде разрешен.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*