Етничките Албанци настојуваат за избор на член на ДИК: Предупредување за правни мерки

Опозицијата на етничките Албанци, односно коалицијата Европска алијанса за промени, одржа средба со новиот претседател на Собранието, Јован Митрески. Претставниците на коалицијата побараа да се одблокира процесот за избор на член на Државната изборна комисија (ДИК).

По средбата, пратеникот од БЕСА, која е дел од коалицијата, Фадил Зендели изјави дека доколку претседавачот на Комисијата за прашања на изборите и именувањата во наредните денови не ја одблокира работата на тоа тело, ќе биде поднесена кривична пријава против неа.

Како што додаде, екс-претседателот Талат Џафери ја искомплицира целата процедура со тоа што и дал на новоформирана партија без законски ингеренции да преземе член на ДИК.

Кандидат на коалицијата за член на ДИК е Абдуш Демири, додека другиот кандидат е Зулфи Адили од Алијанса за Албанците, кој формално е номиниран од новоформираната партија на Аријанит Хоџа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*