Агелер: Поддршка за истрагите на корупција и реформи

Американската амбасадорка на Соединетите Американски Држави (САД) во Скопје, Ангела Агелер за Радио Слободна Европа вели дека не коментира предлог законски решенија, но ги поздравува и силно поддржува сите напори за истраги на наводните коруптивни криминални активности.

„Ние ги сметаме за одговорни оние кои ја злоупотребуваат јавната доверба за лична корист. Јас претпоставувам дека институционални и законодавни реформи кои ќе ја зголемуваат транспарентноста и ја зајакнуваат борбата против корупцијата ќе бидат добредојдени не само од меѓународната заедница, туку и од сите граѓани на Северна Македонија“, вели за Радио Слободна Европа амбасадорката Агелер.

Овој коментар дојде по објавата на власта за предлог за законски измени на Законот за рестриктивни мерки, со кои ќе се санкционираат македонските државјани и фирми кои ќе се најдат на американската и на британската црна листа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*