Лидерите на Европскиот сојуз ги продолжуваат средбите во Конгресот на САД, фокус на поддршката за Македонија

Лидерите на Европскиот сојуз и денеска продолжија со интензивни средби во американскиот Конгрес. Во текот на денот беа остварени средби со конгресмените Ричи Торес и Роберт Б. Андерхолт, двајцата копретседатели на парламентарната група за албански прашања на Претставничкиот дом на САД.

Фокусот на средби во САД со високи претставници на американскиот Конгрес продолжува да биде силната поддршка што американската држава треба да и ја даде на Македонија за остварување на заедничките стратешки цели, како што е полноправното членство во евроатлантските структури.

Ова значи и искоренување на последниот руски влијанија во нашата земја, како што се обидите да се обноват актерите на про-Кремљската династија преку злоупотреба на правниот систем и уништување на демократијата.

Нашиот регион, сега повеќе од кога било, е изложен на ризик од ескалација на ситуацијата. Секој канал на влијание треба да биде отсечен од злонамерна пропаганда, особено во овие важни моменти за конечно решавање на односите на Косово со Србија. Во Македонија, земја членка на НАТО, не треба да има место за политичари кои гледаат во минатото, додека поддршката е само за оние кои се вистински посветени на иднината на земјата и што поскоро интегрирање во европското семејство.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*