Судскиот совет изгласа запирање на постапката против Беса Адеми

Судскиот совет донесе одлука за запирање на дисциплинската постапка против претседателката на Врховниот суд Беса Адеми.

Седум од 11 членови на Судскиот совет гласаа за запирање на дисциплинската постапка што ја покрена членот на советот Милазим Мустафа поради тоа што Адеми не присуствуваше на неколку од седниците на Судскиот совет.

Додека дел од членовите дури изјавија дека целата постапка против Адеми била непотребна и неоснована, Тања Цацарова-Илиевска тврдеше дека со своето однесување Адеми сериозно го прекршил Законот за судски совет со пречекорување на овластувањата.

„Наместо да се обрати до Судскиот совет кога се соочи со одредени притисоци за одредени одлуки, таа реши за тоа да зборува на веб-порталите за вести и онлајн медиумите. Освен ова, Адеми никогаш не го спомна фактот дека ги прекршила законите и Уставот кога го одобри незаконското разрешување на Весна Дамева од функцијата претседател на Судскиот совет минатата година“, рече Чацарова-Илиевска.

Мислењата беа поделени, бидејќи дел од членовите на Советот сметаа дека постапката треба да се прекине, а други тврдеа дека Адеми мора да се соочи барем со некаква одговорност и казна за своето однесување.

На крајот, претседателката на Судскиот совет, Дамева рече дека доколку е единствено нејзино, ќе ја прекине постапката против Адеми.

„Имајќи предвид дека разговараме за дисциплинска постапка против претседателот на највисокиот суд во државата, за чија работа има бројни позитивни забелешки, сметам дека е прилично ризично да се продолжи со оваа постапка. Но, оставам на моите колеги, кои верувам дека ќе донесат одлука со професионалност, одговорност, чест и чиста совест“, рече Дамева и додаде дека Адеми успеал да ги оправда отсуствата од седниците на Судскиот совет во претходните прилики.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*