Презентирани измените на Законот за рестриктивни мерки

Шефот на дипломатијата Бујар Османи на прес-конференција ги презентираше Предлог-измените на Законот за рестриктивни мерки, кои доколку бидат усвоени, ќе ги вградат црните листи на САД и Велика Британија во законодавниот дом на Северна Македонија.

Според текстот на законските измени, откако САД, ОК или ЕУ ќе назначат држава или избран функционер од Северна Македонија и ќе воведат санкции против нив, државна институција може да побара од владата да му предложи на Јавното обвинителство (ОЈО) да поведе кривична постапка против назначеното лице.

„Претходно ОЈО требаше сами да покрене постапка, но со измените на законот ОЈО ќе мора да постапи доколку тоа го побара владата. Сите државни функционери што ќе бидат назначени од САД, ОК или ЕУ ќе бидат кривично гонети“, објасни Османи.

Законските измени ги предлагаат Министерството за надворешни работи, МВР, Агенцијата за национална безбедност, ОЈО, Управата за финансиска полиција и Агенцијата за разузнавање, а се иницирани од Канцеларијата на вицепремиерот задолжен за политики за добро владеење Славица Грковска.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*