Претседателот Пендаровски коментира на неколку теми

Претседателот Стево Пендаровски во интервју за „Тема на денот“ на ТВ Сител изјави дека М-НАВ треба да претрпи сериозни промени, со оглед на неодамнешните инциденти што се случија таму.

„Ова е критична инфраструктура и не смееме да дозволиме со неа да ракуваат луѓе со несоодветни квалификации, или уште повеќе да толерираат физички инциденти таму. Морам да кажам дека кога се случи инцидентот, неколку амбасадори, како и претставници на НАТО, ме контактираа за да се праша дали македонскиот воздушен простор е безбеден за авионите на НАТО“, рече Пендаровски.

Прашан дали ќе се кандидира за втор мандат на претстојните претседателски избори, Пендаровски рече дека конечната одлука за ова прашање ќе ја донесе околу втората половина на февруари.

Разговарајќи за развојот на истрагата за двојното убиство на Вања Ѓорчевска (14) и Панче Жежовски (74), претседателот Пендаровски рече дека екстрадицијата на Љупчо Палевски од Турција во Северна Македонија е повеќе од извесна. Претседателот упати и критики за состојбата со издавањето нови документи за лична идентификација на граѓаните.

„Апсурдно е граѓаните со часови да се оставаат да чекаат пред шалтерите на МВР. Работата лесно може да се реши со мали интервенции на еден или два закони и продолжување на важноста на личните карти и пасошите за неколку месеци, но на власт е да ги имитира тие процеси“, рече Пендаровски.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*