Реакциите за инцидентот во М-НАВ продолжуваат

Претседателот на Синдикатот на контролори на летови при М-НАВ Александар Тасевски оствари средба со претставници на Делегацијата на ЕУ во Скопје.

„Делегацијата на ЕУ и другите амбасадори се многу заинтересирани и внимателно ги следат последните случувања во М-НАВ и ги разбираат нашите барања за професионализам и правилно функционирање на институциите“, рече Тасевски по средбата, додавајќи дека Светската организација За инцидентите во М-НАВ се информирани и контролорите на летови.

Наспроти ова, директорот на М-НАВ и шеф на управниот одбор Фахрудин Хамиди тврди дека целиот инцидент е претеран пред јавноста и го обвини Тасевски за лицемерие и непотизам.

„Бевме сведоци на претерано преувеличување на мало подсвирење меѓу колегите, што е вообичаена работа во која било друга компанија. Тасевски обвинува за непотизам, но не открива дека тој и неговиот брат биле вработени во М-НАВ благодарение на неговиот татко, кој порано беше началник на контролата на летот“, рече Хамиди, додавајќи дека неговото раководство значително ги подобрило работите во М-НАВ откако тој ја презеде функцијата во 2020 година, и дека компанијата успеа да ги расчисти сите свои долгови и да ја подобри безбедноста на воздушниот сообраќај.

Претседателот Стево Пендаровски ги осуди актите на насилство во М-НАВ и изрази поддршка на иницијативата на Владата за разрешување на целокупното раководство. „Ниту еден политички интерес не може да биде поважен од правниот поредок и непреченото функционирање на институциите на државата“, рече Пендаровски.

Нападот врз контролорите на летот го осуди и лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски. „Длабоко ми е жал што 2024 година започна со серија скандали, со напад на група бандити врз контролорите на летот, а потоа и одбрана на бандитите од високо корумпираното судство. Ако ова се случеше во друга земја, напаѓачите веднаш ќе беа уапсени или дури и елиминирани“, рече Мицкоски.

И ДУИ излезе со соопштение за медиумите во врска со инцидентите во М-НАВ во кое се вели дека се длабоко вознемирени од настаните.

„Инцидентот што некои луѓе имаат тенденција да го закачат на ДУИ потекнува од студените и нарушени односи меѓу колегите на работното место и нема врска ниту со политика, ниту со ДУИ. Ги осудуваме обидите за вовлекување на политичките партии во секојдневни настани и инциденти, го поддржуваме владеењето на правото и се надеваме дека институциите на државата целосно ќе го решат овој случај согласно законите“, реагираат од ДУИ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*