Весна Дамева пак е претседател на судски совет

Весна Дамева и официјално е вратена на функцијата претседател на Судскиот совет на Северна Македонија на итна седница одржана во средата.

Судскиот совет ја организираше седницата веднаш по добивањето на пресудата на Управниот суд, според која разрешувањето на Дамева во април 2023 година е незаконско.

Дамева доаѓа на местото на Сашко Георгиев, кој согласно процедурите поднесе оставка од функцијата претседател на Судскиот совет.

„Пресудата на Управниот суд дава надеж дека правдата може да биде задоволена. Длабоко се надевам и очекувам дека ова ќе биде почеток на враќањето на довербата на граѓаните во судството. Би сакал да се заблагодарам за поддршката што ни ја пружи ЕУ преку нивниот последен извештај кој јасно ги детектираше сите прашања во судскиот сектор. Јас се залагам за вистината, без разлика од каде доаѓа, и се залагам за правдата, без разлика кој е за, а кој е против“, рече Дамева по нејзиното враќање на функцијата, додавајќи дека не очекува опструкција на нејзината понатамошна работа како претседател на Судскиот совет.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*