Истече рокот до кој „Архиродон“ требаше да одлучи за „Чебрен“

Последниот тендер на владата за изградба на централата Чебрен повторно е неуспешен, откако истекоа сите рокови за склучување договор со грчката компанија Арчиродон.

Министерката за животна средина Каја Шукова конкретно стапи во контакт со правниот тим кој веќе работеше на проектот, барајќи од нив да ја разгледаат целокупната документација за да се утврдат понатамошните чекори околу банкарските гаранции за проектот.

Владата уште во септември го избра „Архиродон“ за изградба на електраната, но во декември компанијата побара дополнителни појаснувања за тендерот, тврдејќи дека тендерот и договорот за проектот содржат различни услови за изградбата и управувањето со електраната.

Тендерот и изборот на компанијата наиде на критики и од група експерти од областа на енергетиката од земјава, кои обвинија дека преку овој проект земјава дава концесија за водата и земјиштето каде што требаше да биде централата на странец компанија, односно во друга земја. Исходот од тендерот го прави 13-ти неуспешен досега за проектот Чебрен.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*