ДУИ го предложи Џафери за привремен премиер, ВМРО-ДПМНЕ критикува одлуката

На состанокот на ДУИ во петокот во Мала Речица, партијата го предложи Талат Џафери за привремен премиер на 100 дена пред изборите следната година.

Претседателот на Собранието ја прифати номинацијата, велејќи дека ќе ја извршува функцијата со почит и одговорност. Исто така, партијата го овласти својот лидер Али Ахмети да продолжи со разговорите со партиите за потенцијалните коалиции за претседателските и парламентарните избори.

Фатмир Бесими ќе раководи со изборниот штаб на ДУИ. ВМРО-ДПМНЕ ја критикуваше одлуката Џафери да биде привремен премиер.

„Деспотот од Форино ќе остане запаметен по кршењето на законот и процедурите, како и по незаконскиот начин на кој беше избран за претседател на Собранието“, велат од партијата.

Вратата на ВМРО-ДПМНЕ за коалиција со партиите од етничкиот албански блок е отворена, истакна Владимир Ѓорчев.

„Соработувавме и ќе соработуваме. Вратата е отворена. Раката е продолжена. Мислам дека оваа влада на СДСМ-ДУИ е прилично делегитимирана. Не ја ужива поддршката на народот. Сакаме да формираме и ќе формираме влада без СДСМ и ДУИ“, изјави тој.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*