Истрагата за убиството на Вања Ѓорчевска: Таткото негира учество, инволвираноста се прегледува

Таткото за време на распитот негирал дека е вмешан во случајот.

„Од досегашниот исказ во полиција јас што го знам. Можеби нешто ќе се смени и се сменило. Се уште таткото ги негира овие дејствија. Значи ние неговата инволвираност која што се уште сметаме дека е посредна во овој случај ја вадиме до контекстот на она што го кажуваат другите инволвирани во случајот дека едното лице има кажало дека се ова го знае од контактот со таткото“, изјави основниот јавен обвинител Гаврил Бубевски.

Планирале да изнудат пари од мајката на Вања, која прва го пријави нејзиното исчезнување во полиција во 8:35 часот.

„Мотивот е користољубие, при што едно од лицата во договор и со знаење, според првичните сознанија на член на семејството го организирал извршувањето на кривичното дело со цел да се изнудат пари од мајката на малолетничката од кое што понатаму сите инволвирани би имале парична, односно материјална корист“, вели Спасовски.

Нејзиниот татко во 11 часот во полициската станица во Центар ќе го пријави исчезнувањето и ќе каже дека Вања во 7:27 го напуштила домот. Истрагата сега се насочува и за тоа која е конкретно врската меѓу таткото и осомничениот за убиство.

„Имаме сознанија дека од страна на мајката има продаден некој стан за кој што сметаме дека средствата од тој стан биле некаков мотив кои што требало да бидат предмет на изнудата. Сите овие работи ќе ги провериме во тек на постапката“, додаде Бубевски.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*