Премиерот Ковачевски: Победа за ОБСЕ, не за Русија

На отворањето на Министерскиот совет на ОБСЕ во четвртокот, премиерот Димитар Ковачевски изјави дека присуството на рускиот министер за надворешни работи Сергеј Лавров не претставува победа за руската дипломатија.

„Ова апсолутно не е дипломатска победа на Русија. Ова е дипломатска победа на ОБСЕ, со оглед на тоа што функционирањето на ОБСЕ е доведено во прашање. Со ова ОБСЕ ќе продолжи да функционира и да биде гаранција за обезбедување развој на демократските и мирните процеси во Европа“, рече премиерот.

Ковачевски не планира тет-а-тет со Лавров. Генералниот секретар на Организацијата, Хелга Марија Шмид, изјави дека приоритетите на ОБСЕ треба да бидат поддршката за Украина и борбата против трговијата со луѓе и климатските промени. Учествуваше и Џејмс О’Брајан, помошник државен секретар на САД за европски и евроазиски прашања.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*