Здружение на Украинците во Македонија критикува учеството на рускиот министер Лавров на совет на ОБСЕ

Здружението на Украинците „Лесија Украина“ во Северна Македонија ја критикуваше одлуката во врска со учеството на рускиот министер за надворешни работи Сергеј Лавров на Министерскиот совет на ОБСЕ.

„Сакаме да истакнеме дека високо ја цениме досегашната помош и поддршка од Северна Македонија во секоја област, но сметаме дека е неприфатлив и неразбирлив аргументот дека одлуката на Владата да го прими Лавров е диктирана затоа што Северна Македонија претседава со ОБСЕ Канцеларијата и треба да се направи разлика меѓу билатералниот и мултилатералниот карактер на посетата, со тоа што Скопје е само локација за настанот на ОБСЕ, додека одлуката е донесена според онаа на ЕУ за санкциите, со исклучок на настаните поврзани до ОБСЕ, до други меѓународни организации“, изјавија во вторникот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*