Столтенберг: Членството во НАТО Го Подобрува Растот и Инвестициите во Северна Македонија

Во интервју за МИА во средата, генералниот секретар на НАТО Јенс Столтенберг ја опиша Северна Македонија како високо ценет сојузник.

„Северна Македонија придонесува за нашата заедничка безбедност и членството во НАТО е добро за Северна Македонија, но исто така е добро и за НАТО и јас сум импресиониран од напредокот што го видов. Исто така, видов дека членството во НАТО овозможи повеќе инвестиции, повеќе странски инвестиции, повеќе работни места и повеќе раст, бидејќи кога имаш безбедност гарантирана од НАТО, тогаш, се разбира, на приватните инвеститори им е полесно да инвестираат и да помогнат во промовирањето на економскиот раст. во вашата земја“, изјави тој.

Во интервјуто, генералниот секретар на НАТО зборуваше и за други теми, меѓу кои и за неговото обраќање во Парламентот и за ситуацијата со Косово.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*