Протести на судската управа: Загриженост за платите, најавен потенцијален штрајк

Самостојниот синдикат на судската управа во четвртокот започна низа протести пред судовите. Протестите ќе траат до понеделник.

Следната недела ќе се одржи потенцијален штрајк. Доколку се исценира, работата на судовите ќе биде блокирана. Синдикатот бара зголемување на платите за 78 отсто и критикува што тоа не е дел од преговорите со Владата.

Сепак, последната капка, според него, е Предлог-буџетот за 2024 година бидејќи, според неговите информации, не се предвидени средства за повисоки плати за членовите на судската администрација.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*