ЕУ се обезбедува: Северна Македонија треба да работи повеќе во борбата против корупција и судството

На заедничката седница на Националниот совет за европска интеграција во четвртокот и Комисијата за европски прашања на Парламентот, се расправаше за Извештајот на Европската комисија за Северна Македонија.

Шефот на делегацијата на ЕУ, амбасадорот Дејвид Гир, цитирајќи го документот, рече дека е потребна многу повеќе работа во однос на судството, корупцијата и човековите права. Според него, нема напредок во борбата против криминалот, додека процесите поврзани со корупција од висок профил се засегнати со измените на Кривичниот законик.

Шефот на делегацијата на ЕУ, исто така, разговараше за други прашања, вклучително и употребата на таканареченото знаме и реформа на јавната администрација.

Вицепремиерот за европски прашања Бојан Маричиќ ги повика пратениците, како што рече, да ги надминат партиските разлики и да работат за иднината на државата.

Според опозицијата, СДСМ треба да каже на што се темели напредокот. „Ова е убедливо најлошиот ваков извештај досега“, рече пратеникот на ВМРО-ДПМНЕ, Антонио Милошоски.

Од друга страна, пратениците на СДСМ рекоа дека во документот е забележана визијата, јасната цел и одговорното водење на институциите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*