Западен Балкан вклучен како набљудувач во одлучувањето за безбедносната политика на ЕУ

Шефот на европската дипломатија Борел сака да ги вклучи земјите од Западниот Балкан во носењето одлуки за надворешната и безбедносната политика на Унијата пред членството, со покана за учество на сите состаноци како набљудувачи.

Ова е прифаќање на македонското барање за приближување на кандидатите пред полноправното членство, вели министерот за надворешни работи. американскиот амбасадор во ОБСЕ вели дека доаѓањето на рускиот шеф на дипломатијата не може да се спречи оти Русија е членка на ОБСЕ.

„Министерскиот совет на ОБСЕ типично ги вклучува претставниците на сите 57 земји-членки. Ниту еден министер ќе го пречека со отворени раце рускиот министер за надворешни Сергеј Лавров. Она што Русија го направи во Украина за што истражува Комисијата за злосторства против човештвото, што го прави учеството на Лавров проблематично за одреден број на делегации. Но, ОБСЕ е инклузивна организација и има 57 земји-членки“, рече Мајкл Карпентер – американски амбасадор во ОБСЕ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*