Австрија и Западен Балкан: Заедничка иницијатива за појачување на врските со ЕУ

Заедно со групата Пријатели на Западен Балкан, министерот за надворешни работи на Австрија, Александар Шаленберг, покрена иницијатива со цел да се намали влијанието на Кина и Русија во Југоисточна Европа, како и да се поврзат балканските земји поблиску со ЕУ.

Иницијативата треба да биде корисна за двете страни, објави Бета во понеделникот, додавајќи дека таа треба да им овозможи на кандидатите за ЕУ погласно да ги артикулираат своите барања и, во исто време, да развијат поголема солидарност и европско единство во однос на надворешнополитичките прашања кои, според Австрија- засновани медиуми, сè уште не е нагласена во некои земји.

Тоа треба да обезбеди прилагодување на заедничката надворешна и безбедносна политика на ЕУ, според документот, претставен во понеделникот на состанокот на министрите за надворешни работи на ЕУ во Брисел.

Шаленберг ја претстави Групацијата во јуни. Австрија ја основаше заедно со Грција, Италија, Хрватска, Словачка, Словенија и Чешка.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*