Сашо Мијалков: Полесно обвинение во делото ‘Трезор’

Обвинителството го преквалификуваше кривичното дело во предметот „Трезор“. Поранешниот директор на УБК и првообвинет, Сашо Мијалков, сега се соочува со полесно обвинение, затоа што според кривичното дело кое му се става на товар од членот 353, став 4, казната затвор е една до пет години.

Ова следува по неполни два месеци од измените и дополнувањата на Кривичниот законик.

„Согласно измените и дополнувањата на Кривичниот законик, вршам измена во однос на правната квалификација на кривичните дела кои им се ставаат на товар на обвинетите. Во диспозитивот на обвинителниот акт наместо зборовите „ја искористиле службената положба и овластување“, да стојат зборовите „презеле службено дејствие со кое ги пречекориле границите на своите службени овластувања“, вели јавниот обвинител, Трајче Пеливанов.

Ова не е прецизирање на обвинителниот акт, туку практично ново обвинение, смета одбраната на поранешниот прв човек на УБК.

Адвокатите на Мијалков сметаат дека Обвинителството врши прогон на обвинетите. Прашуваат како може сега без никакви аргументи и само поради тоа што е изменет законскиот текст да се измени дејствието на извршувањето на кривичното дело, само за истото да влезе во калапот на изменетиот Кривичен законик.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*