Германската амбасадорка: Подобри резултати потребни за европска иднина

Реакциите на Извештајот на Европската комисија за Северна Македонија продолжија.

Во петокот, германската амбасадорка Петра Дрекслер изјави дека земјата мора да даде подобри резултати во однос на владеењето на правото и борбата против корупцијата доколку сака да се надева на европска иднина. Таа го опиша документот како добра основа за идните преговори.

Реакции имаше и во саботата. Опозицијата на етничките Албанци, Демократско движење, БЕСА и Алтернатива, ја критикуваа Владата поради Извештајот, повикувајќи да се распушти Парламентот и да се одржат претседателски и парламентарни избори истовремено.

Од друга страна, од ДУИ велат дека текстот ја докажува посветеноста на патот кон ЕУ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*