Формирана работна група за подготовка на измени на Законот за судски совет, предводител академик Камбовски

Европската комисија во Извештајот за напредокот на Македонија за 2023 година изразува сериозна загриженост за работата на Судскиот совет.

Како што додадоа, за да се надминат слабостите наведени во документот, формирана е работна група за подготовка на измени на Законот за судски совет. Ќе се состои од претставници од судството, академската заедница и невладиниот сектор. На чело на телото ќе раководи академик Владо Камбовски.

Меѓу другите се: Маргарита Цаца-Николовска, поранешна судијка во Европскиот суд за човекови права во Стразбур, поранешниот судија на Уставниот суд Бајрам Положани, поранешните претседатели на Уставниот суд Бранко Наумовски и Сали Мурати, претседателката на Врховниот суд Беса Адеми, Јелена Кадриќ, претставник на Институтот за човекови права, Ивана Петковска, претставник на коалицијата „Сите за правично судење“, Џемали Саити, судија на Врховниот суд, универзитетските професори Денис Прешова, Ана Павловска-Данева и Беса Арифи и судијата на Врховниот суд Шпенд Деваја.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*