План за раст на Западен Балкан: Брзина како Клучен Елемент за Резултати

Брзината сега е од суштинско значење и целта е планот за раст на Западен Балкан да почне да дава резултати веќе следната година. Ова е главната порака од планот за раст на Западен Балкан, кој за првпат се објавува заедно со извештаите за напредокот на Македонија, Србија, Црна Гора, Албанија, БиХ и Косово.

Европската комисија силно верува дека проширувањето останува клучна политика на Европската унија, а особено дека полноправното членство во ЕУ за Западен Балкан е во политичките, безбедносни и економски интереси на Унијата, но руската агресија врз Украина изврши значителен притисок врз економиите на овие шест држави, создавајќи ризици за нивната стабилност, се наведува во овој дел од извештајот на ЕК за растот на Западен Балкан.

Потребата да се доближат до ЕУ и да се забрза нивниот пристапен процес, врз основа на реформите поврзани со ЕУ во земјите, никогаш не била појасна како што е денес. Мнозинството граѓани на Западен Балкан сметаат дека членството во ЕУ би било добра работа. Економското приближување до ЕУ е суштински елемент за земјите од Западен Балкан.

Во моментов, нивото и брзината на конвергенција меѓу партнерите од Западен Балкан и ЕУ не се задоволителни – ниту во однос на реформските процеси, ниту во социо-економската конвергенција – и го кочи нивниот напредок на патеката на ЕУ.

Европската Комисијата предлага нов план за раст за Западен Балкан заснован на четири столба кој содржи нов инструмент, односно 6 милијарди евра неповратна поддршка.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*