Европскиот комесар Вархеји: Кандидатите за ЕУ треба да добијат кредибилен пристапен пат

На кандидатите за членство во ЕУ мора да им понуди кредибилен пристапен пат кој ќе донесе резултати во реформскиот процес и ќе го затвори економскиот јаз, изјави денеска европскиот комесар за проширување и соседство Оливер Вархеји.

Во објава на мрежата „Икс“ по обраќањето до амбасадорите на ЕУ, Вархеји рече дека проширувањето стана стратешки одговор на Унијата за да се донесе мир, стабилност и просперитет во фрагментираниот свет.

Вархеји денеска говореше на годишната Конференција на амбасадорите на ЕУ, што се одржува од 6 до 10 ноември во Брисел.

На конференцијата учествуваат амбасадори на ЕУ од 145 делегации и канцеларии на ЕУ ширум светот, како и шефови на воени и цивилни мисии на ЕУ и шефови на претставништва на Европската комисија од сите 27 земји-членки.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*