Фатиме Фетаи: Потребен генерален избор на судии и обвинители за ремонт на правосудството

Сите досегашни опции со кои што го крпевме системот се искористени. Време е за ремонт. Потребен е генерален избор на сите судии и обвинители во втор и трет степен, предлага обвинителката од Вишото јавно обвинителство Скопје, Фатиме Фетаи, според која потребни се смели решенија за правосудството да излезе од маѓепсаниот круг.

Зошто само во повисоките обвинителства и судови? Според Фетаи таму е вистинското правораздавање. Се укинуваат, потврдуваат или менуваат одлуки. На овие позиции треба да застанат стручни кадри со докажан интегритет и резулатати.

Таа предлага на сите кандидати за повисоки позиции да им се провери имонтата сосотјба, дали и колку се збогатиле но и дали имаат скриен имот на туѓи имиња, дали имаат поврзаност со криминални струкури.

Институции и механизми за сите овие проверки, според Фетаи, има но потребан е волја. Реизборот би го вршеле обвинителскиот и судскиот совет, постепено по 1/3 од судиите и обвинитeлите, целосно јавно и транспарентно по принципот на изборот на членови на Антикорупциската комисија.

Предлогот кој Фетаи не го слушна замник министерката за правда Аврамовска Мадиќ која си замина на паузата за што обивнителката и јавно и забележа. Мадиќ не одговори ни на новинарските прашања.

Изборот и унапредувањето на судиите и обвинитлеите и работата на двата совети, беа во фокусот на денешната дебата организирна од Национаната конвенција за Европска унија во Репубика Северна Македонија. Професори и судии анализираа какви промени се потребни за Судскиот совет со месеци кој е во фокусот на јавноста по спорното разршеување на експретседатлеката на Дамева.

Мегу темите кои ги отворија експерите и практичарите се и регулирање на постапката за разршеување на претседател на Судски совет, недостатокот на судии но и воведувањето на кворум за избор на чен на судски совет за да не се случи во иднина некој да биде избран само со сопствениот глас.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*