Судската Администрација Почнува Штрајк

Од среда нема да има судски рочишта, ниту пак ќе се издаваат документи во судовите – судската администрација од целата држава почнува штрајк поради ниските плати.

Бараат повиоски примања за 78отсто и 35 проценти за додатоци. Вработените во судската администрација и членови на Независниот синдикат на државната администрација и Независниот синдикат на судска служба ги повикаа ресорните министерства да ги испочитуваат нивните барања.

Наместо слух за нивните барања, на средба во министерството им било кажано дека пари за покачување н нивните плати со ребалансот на буџетот не биле предвидени. Последните 5 години немало покачување на платите реагираат од штрајкувачкиот одбор, кои излегуваат на протести уште од март годинава.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*