Тензии и Контроверзии: Курти во Тетово Предизвика Политички Разделувања

Косовскиот премиер Албин Курти беше пречекан со сите државни знамиња, државниот врв реагираше хистерично и со национализам оцени денеска потпреседателот на БЕСА Блерим Сејдиум во оценка за случувањата за време и по посетата на Чаир, а особено на Тетово. Добивај вести на вибер Тој вели дека организаторот на може да преземе одговорност за знамето на Голема Албанија кое се вееше на собирот, но не одговри дали за Беса е прифатливо веењето ова знаме.

„Посетата на косовскиот премиер го откри национализмот кој се крие во највисоките македонски државни раководители, кои, за жал, сѐ уште го кријат овој национализам со демократски јазик. Владата на Македонија се плаши дека мобилизацијата на албанизмот, ќе ги отповика шаблоните на политичка соработка со скриена комунистичка идеологија помеѓу Скопје и официјален Белград“ – изјави Сејдиу.

Знамето на Гоелма Албанија кое се поајви на собирот во чест на Курти предизвика најжестоки реакции во земјава. Претседателот Педнаровски побара одговорност од организаторите, МВР трага по тој што го веел знамето додека дел од албанските паритии обвинуваат за албанофобија и спрега Скопје-Белград со идентични реакции. Власта беше обвинета за страв од изборен пораз и за страв од зајакнување на албанскиот блок. Градоначалникот на Тетово и лидер на Беса, билал Касами му беше домаќин на Албин Курти.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*